lietuvių (Lietuva)
Pradėkite rašyti, norint matyti galimus ieškomo produkto variantus
  • Meniu

Prekių krepšelis

Uždaryti
-25% NUOLAIDA VISIEMS PRODUKTAMS SU KODU: MARTIDERM25
Meniu
Martiderm Lietuva / Oficialus tiekėjas Lietuvoje
close
Pradėkite rašyti, norint matyti galimus ieškomo produkto variantus

Naujienos

Naujienos

PRAKAITAVIMAS: KLAUSIMAI - ATSAKYMAI

Kodėl vieni žmonės prakaituoja labiau už kitus?

Prakaitavimas – natūrali organizmo reakcija į aplinkos dirgiklius, emocinį stresą ir fizinį krūvį. Mes turime prakaituoti, nes tokiu būdu išgariname iš organizmo dalį vandens, kenksmingų medžiagų ir atiduodame į aplinką šilumą, išvengdami perkaitimo. Praėjus stimuliacijai, prakaitavimas liaujasi ir jaučiamės komfortiškai.

Daugelis fiziologinių procesų priklauso nuo paveldėjimo, genetikos. Tai nulemia ir prakaito liaukų kiekį, pasiskirstymo tankį, jų veikimo aktyvumą. Įtaką daro ir žmogaus sudėjimas: turintieji antsvorio prakaituoja intensyviau. Gydytojas gali įvertinti, kokiam prakaitavimui esant pacientas jaučiasi blogai. Diagnozuojant hiperhidrozę svarbi yra anamnezė. Beje, pacientai patikslina, ar prakaitavimas padidėjo paauglystėje, ar dar vaikystėje.

Kokios gali būti padidėjusio prakaitavimo priežastys?

Padidėjęs prakaitavimas (hiperhidrozė) gali būti pirminės ir antrinės kilmės.

Pirminės prakaitavimo priežastys yra nežinomos. Įtaką daro paveldimumas, gyvenimo ciklai (menopauzė), vartojami vaistai, kai kurie maisto produktai (alkoholiniai gėrimai, aštrus maistas), lėtinės ligos.

Antrinės kilmės prakaitavimą dažniausiai sukelia įvairios neurologinės, endokrininės, infekcinės ligos, tam tikrų vaistų vartojimas, buvusios traumos.

Pagal lokalizaciją prakaitavimas skirstomas į židinį (pažastų, padų, plaštakų, kraniofacialinį) ir generalizuotą (viso kūno padidėjusį prakaitavimą).

Ar nekenkia sveikatai aliuminis, esantis dezodorantuose?

Aliuminio druskos naudojamos dezodorantams bei antiperspirantams gaminti, blokuoja mediatoriaus acetilcholino išsiskyrimą nervų bei prakaito liaukų jungtyje ir kartu stabdo prakaitavimą.

Aliuminis yra trečias dažniausiai aplinkoje sutinkamas elementas. Nors yra tyrimų, rodančių, kad dideli kiekiai aliuminio gali kenkti sveikatai, bet nėra jokių tyrimų, įrodančių, kad naudojamas kosmetikos gaminiuose jis sukeltų sveikatos sutrikimų. Taip pat tyrimai rodo, kad labai nedidelė dalis aliuminio iš kosmetikos patenka į organizmą. Kur kas daugiau jo patenka iš kitų šaltinių (pvz., maisto). Dėl tos pačios priežasties galime atmesti ir Alzheimerio ligos riziką. Pasaulio sveikatos organizacija, FDA, JAV vėžio asociacija neigia, kad aliuminio chlorohidratas yra susijęs su krūties vėžiu. Aliuminis pelnė neigiamą reputaciją, kai krūties vėžio audiniuose buvo rasta jo pėdsakų. Tačiau buvo atlikta studija, kurios metu tirtos sveikos ir sergančios krūties vėžiu moterys, – jokių skirtumų nepastabėta, todėl ši hipotezė paneigta ir atliekamos didesnės apimties studijos.

Aliuminio druskos pasirenkamos gydant lengvo laipsnio hiperhidrozę (privalumas – maža kaina ir lengvai prieinamos). Tačiau aliuminio chloridas gali dirginti odą, todėl tokiomis priemonėmis nerekomenduojama naudotis, jei ji jautri, pažeista ar sudirgusi.

Rinkoje naudojamas 10–35 proc. tirpalas, ištirpintas etilo alkoholyje arba 2–4 proc. salicilo rūgšties gelyje. Salicilo rūgštis gerina aliuminio chlorido absorbciją, pasižymi antiperspirantinėmis savybėmis, palaiko normalią odos hidrataciją, priešingai nei etilo alkoholis.

Kaip pristabdyti prakaitavimą?

Nerimaujantiesiems dėl blogo kvapo reikėtų rinktis natūralaus pluošto drabužius. Sintetiniai audiniai dažniausiai yra nepralaidūs orui – tai sukuria sąlygas daugintis prakaito bakterijoms, todėl atsiranda blogas kvapas. Nelygu, kuri kūno vieta prakaituoja, parenkamos skirtingos priemonės:

◆ "Driosec" gelis skirtas delnams ir pėdoms bei pasižymi dvigubu veikimu: kontroliuoja intensyvų prakaitavimą (antiperspiranto veikimas) ir nuslopina su prakaitavimu susijusį nemalonų kvapą (dezodoranto veikimas). Naudoti reikėtų kiekvieną naktį: įtrinti į probleminę vietą ir tarpupirščius. Ryte reikia nuplauti vandeniu.

◆ Prakaituojančioms veido, galvos, krūtinės, delnų ir padų sritims tinka "Driosec" servetėlės. Jos puikiai tiks ir keliaujantiesiems, gausiau prakaituojantiesiems prieš auditoriją bei patyrusiesiems galvos traumų, dėl kurių vargina padidėjęs veido prakaitavimas. Servetėlės yra malonaus, neįkyraus kvapo, be alkoholio, todėl tinka jautriai odai. Sudėtis: 10 proc. aliuminio / cirkonio aktyvios druskos, 1 proc. salicilo rūgšties ir vaistinės ramunėlės.

◆ Pažastims tinka "Driosec"  rutulinis dezodorantas ir antiperspirantas. Yra dviejų rūšių: naktinis ir dieninis. Naktinį galima naudoti ir esant kirkšnių padidėjusiam prakaitavimui.

◆ "Driosec"  pudra sausina odą ir veikia absorbuojamai. Tinkamiausia delnams ir padams.

Pacientai, vilkintys natūralaus pluošto drabužiais, neturintys antsvorio, sveikai valgantys, vartojantys mažai alkoholio ir sportuojantys, rečiau kenčia nuo hiperhidrozės.

Liaudiškos priemonės nėra įtrauktos į gydymo algoritmą, todėl negalima teigti, kad jos efektyvios. Palinkėčiau gyventi laimingą, sveiką gyvenimą, gydyti lėtines ligas, išmokti suvaldyti stresą – tada prakaitavimas kankins mažiau.

Gyd. dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė

Scroll To Top

#title#

#price#
×
--> --> -->