lietuvių (Lietuva)
Pradėkite rašyti, norint matyti galimus ieškomo produkto variantus
  • Meniu

Prekių krepšelis

Uždaryti
-25% NUOLAIDA VISIEMS PRODUKTAMS SU KODU: MARTIDERM25
Meniu
Martiderm Lietuva / Oficialus tiekėjas Lietuvoje
close
Pradėkite rašyti, norint matyti galimus ieškomo produkto variantus

Naujienos

Naujienos

KAIP PRIŽIŪRĖTI ODĄ ŠILTUOJU METŲ LAIKU?

Kaip prižiūrėti odą šiltuoju metų laiku?

Gydytojos dermatovenerologės Ugnės Jarilinaitės-Grinaveckės patarimai

  1.     Ateina šiltasis metų laikas, o su saule ne tik nauda organizmui, bet ir žalojantis poveikis odai.

Saulės šviesa mums svarbi, nes tik esant pakankamam jos kiekiui gyvybiniai procesai žmogaus organizme vyksta optimaliai. Kai saulės šviesos trūksta, odoje nesintezuojamas vitaminas D, kuris reikalingas kaulams, raumenims ir imuninei sistemai. UV spinduliuotė gelbėja ir gydant kai kurias odos ligas  (pvz.: žvynelinę, egzemą). Saulė atsakinga ir už hormono melatonino gamybą. Melatoninas – natūralus žmogaus organizmo hormonas, reikalingas produktyviam miegui. Geriausiai melatoninas gaminamas naktį, tamsoje, ypač po ryškios saulėtos dienos.  Odos įdegis yra apsauginė organizmo reakcija į saulės spindulių poveikį, tačiau  besaikis kaitinimasis saulėje nenaudojant jokių apsaugos priemonių kenkia odai, greičiau atsiranda ankstyvų raukšlių, oda išplonėja ar sustorėja. Kumuliacinis saulės spindulių poveikis mažina odos elastingumą pagilėja veido odos raukšlės, ilgainiui pakinta odos spalva, atsiranda ikivėžiniai pakitimai. Nekeičiant įpročių gali būti skatinami ir piktybiniai susirgimai (odos vėžys ir melanoma). Ultravioletiniai spinduliai, kurie kenkia odai yra UVB (290-320 nm) ir UVA (320-400 nm). UVA spinduliai skatina mutacijas ir griauna kolageno, elastino, proteoglikanų ir dermos ląstelių struktūras, todėl vyksta odos senėjimo procesai ir melanomos formavimasis. UVB spinduliai daugiausiai pažeidžia epidermį, skatina odos nudegimą, laisvųjų radikalų susidarymą, epidermio mutacijas ir odos vėžio atsiradimą. Apsaugoti odą nuo žalingų saulės spindulių ir fotosenėjimo reikalinga apsauga: apsauginiai kremai nuo saulės su SPF ir antioksidantai.

  1.     Ką daro saulė ir laisvieji radikalai?

Kuomet oda yra veikiama saulės, susidaro reaktyvios deguonies formos (deguonies radikalai ir kitos aktyvios deguonies junginių formos), sutrumpintai ROS (angl. kalba − reactive oxygen species).  Visos ROS yra chemiškai aktyvesnės už molekulinį deguonį.  Radiacija, sausra, temperatūros stresas, traumos, ultragarsas, infekcijos, fizinio krūvio perteklius, tam tikrų medžiagų (vaistų, oro taršalų, herbicidų, cigarečių dūmų) patekimas į organizmą sukelia medžiagų apykaitos pažeidimus ir didina ROS susidarymo greitį.

Taigi, kas yra tie radikalai?  Radikalu vadinama bet kuri atomų ar molekulių rūšis, kurios valentiniame sluoksnyje yra vienas ar daugiau nesuporuotų elektronų. Tokiems dariniams būdingas ypač didelis cheminis aktyvumas. ROS lemia oksidacinį ląstelės stresą, kuriam būdingi ląstelės struktūrų pažeidimai:  DNR, membranos, baltymų (įskaitant kolageną) pokyčiai, todėl išsiskiria daugiau mediatorių, kurie paskatina uždegimo atsiradimą ir odos senėjimo procesus (mažėja odos elastingumas).

Antikoksidantai (pvz.: vit C ir vit E) yra reikalingi neutralizuoti ROS. Fotoprotekcinės savybės geresnės kartu vartojant vit E ir vit C. Vitaminas C yra pagrindinis vandeninėje terpėje veikiantis antioksidantas - pagrindinis tarpląstelinis antioksidantas. Vit. C apsaugo ir nuo UVB (290-320 nm), ir nuo UVA (320-400 nm) spindulių. Tokoferoliai (vitaminas E ir jo dariniai) yra labai svarbios membraninės ROS gaudyklės. Jos neutralizuoja O2 ir peroksilo radikalus, susidarančius skylant organiniams peroksidams. Vitaminas E veiksmingai stabdo grandinines lipidų peroksidacijos reakcijas.

 

  1.     Kaip prižiūrėti odą vasaros metu?

Vasarą veido odą reikia valyti priemonėmis, kuriose nėra alkoholio, muilo, intensyvių kvapų, nes šios medžiagos gali sausinti odą ir reaguoti su saule. Puikiai tam tiks micelinis vanduo, pienelis. Odą atgaivinti paplūdymyje ar gamtoje rekomenduočiau terminiu vandeniu. Terminis vanduo tinkamas pašalinti ir riebalų perteklių.

Drėkinti odą reikia lengvesnės tekstūros kremais, nes riebūs kremai, kurie skirti žiemai, kemša poras. Kremą reikia rinktis tokį, kurio sudėtyje yra vitaminų C ir E, antioksidantų ir aktyvių drėkinamųjų medžiagų (hialurono rūgšties).  Taip pat rinktis tą kremą, kuris turi ne mažesnį kaip 15 apsaugos nuo saulės faktorių (SPF).  Nepamiršti padrėkinti ir kūno odos! Kūno kremo ar pienelio sudėtyje ieškokite šlapalo (minkština odą) ir hialurono rūgšties. Būnant saulėje vengti kremų su retinoliu.

Kartą savaitėje nuvalyti veido odą šveitikliu ir uždėti kaukę.

Makiažo priemonės turėtų būti vandens pagrindu, antikamedogeninės (nekemšančios porų). Puikiausiai tam tiks mineralinės pudros.

Žinoma, būti aktyvioms, tinkamai maitintis ir vartoti pakankamai skysčių.

Mityba vasaros metu turėtų būti praturtinta omega-3 RR, vitaminais A, D, C, E.

Omega-3 RR apsaugo nuo UVB sukeltos eritemos. Per trumpą laiką gali palengvinti egzemos simptomus. Šaltinis: avokadas, kanola aliejus, žuvis (tunas, upėtakis, skumbrė, lašiša), sėmenys, kanapių aliejus, riešutai, alyvuogės, alyvuogių aliejus, aulėgražų aliejus. Vitaminas A  (retinolis) reguliuoja epitelinių ląstelių augimą ir diferenciaciją, mažina riebalų liaukų veiklą, mažina uždegimą, apsaugo imunines ląteles, mažina fotosenėjimo požymius. Pagerina strijų būklę. Šaltinis: žalios lapinės daržovės, morkos, špinatai, brokoliai, mango vaisiai.  Vitaminas D – antioksidantas, kuris pasižymi antiproliferaciniu ir keratinocitus diferencijuojančiu poveikiu. Apsaugo imunines ląsteles. Rekomenduojamas dirbanties saulėje su apsauginiais kremais nuo saulės. Šaltinis: riebi žuvis, grybai, pieno produktai.

Vitaminas E (sinonimas alfa- tokoferolis) – antioksidantas, priešuždegiminės ir imunostimuliuojančios savybės: mažina PGE2, didina IL-2 gamybą. Priešnavikinės, fotoprotekcinės savybės, odos barjerą palaikančios savybės. Padeda kovoti su odos sausumu vartojant retinoidus. Šaltinis: aliejai, grūdai, žirniai, menkė, kiaušinio trynys.

  1.     Mitas, sklandantis internete ir tarp kosmetologų, kad negalima naudoti vitamino C šiltuoju metu, nes atsiranda pigmentės dėmės. Tai vitaminas, skirtas odos priežiūrai žiemą?

Netiesa. Reikia žinoti ką tepti ir kada tepti. Pradėkime nuo to, kas yra vitaminas? Vitaminas C, t.y. askorbo rūgštis, yra būtina žmogaus organizmui, kadangi organizme ji nesintezuojama. Reikiamas jos kiekis į organizmą patenka su maistu arba vaistiniais preparatais. Vidutinė rekomenduojama paros norma suaugusiam žmogui yra 60 mg. Askorbo rūgšties poreikis organizme didėja, jei pacientas yra rūkalius, serga ŽIV, lėtiniu alkoholizmu, virškinimo trakto ligomis, jei hemodializė trunka ilgai, skydliaukės funkcija suaktyvėjusi, ilgai truko karščiavimas, stresas, būta žemoje temperatūroje, dirbamas sunkus fizinis darbas, yra nudegiminė liga, nepilnavertė kūdikių arba suaugusių žmonių mityba, nėštumo bei žindymo laikotarpis, vartojama barbitūratų, salicilatų, deferoksamino, gydoma idiopatinė methemoglobinemija ir t.t.

Askorbo rūgštis dalyvauja audinių atsinaujinime, kai kurių aminorūgščių, vitaminų, angliavandenių, riebalų ir kitokių medžiagų metabolizme, imuninės sistemos veikloje, yra svarbi kraujagyslių sienelių vientisumui. Askorbo rūgštis žmogaus organizme dalyvauja daugelyje organizme vykstančių oksidacijos ir redukcijos procesų. Organizmo audiniuose svarbiausia askorbo rūgšties funkcija yra susijusi su kolageno, proteoglikanų ir kitų organinių darinių, būtinų dantų, kaulų ir kapiliarų tarpląsteliniam karkasui atsirasti, sinteze. Ji aktyvuoja kolageno sintezę, gerina kapiliarų endotelio funkciją, stiprina apie kapiliarus esantį jungiamąjį audinį, mažina jų pralaidumą ir apsaugo nuo plyšimo, mažina trombocitų agregaciją.  Vit. C puiki priemonė šviesinti, skaistinti ir neleisti aktyvėti pigmentacijai nepageidaujamose odos vietose. Vitaminas C labai tinka po saulės vonių nuraminti odą. Taip pat vitaminas C pasižymi ir priešuždegiminiu veikimu (inhibuoja NFkB, kuris aktyvuoja priešuždegiminius citokinus), todėl tinkamas gydyti acne vulagris ir rosacea. Veikiamas tiesioginės šviesos, askorbo rūgšties tirpalas greitai inaktyvinamas, todėl preparatą reikia laikyti nuo šviesos apsaugotoje vietoje. Kremuose, serumuose, ampulėse esantis vitaminas C  vasarą dažiausiai tepamas vakarais.

  1.     Kada gali atsirasti pigmentinės dėmės ir kodėl?

Pigmentinės dėmės gali atsirasti bet kuriuo amžiaus tarpsniu ir vargina labai daug moterų. Vienas dažniausių pigmentacijos sutrikimų dermatologo praktikoje yra melazma. Melanogenezės procesas yra sudėtingas. Sutrikus tirozino oksidacijai pažeistoje odoje padaugėja biologiškai aktyvių melanocitų, padidėja melanino sankaupos. Todėl išsivysto melanocitų hiperplazija, juose padaugėja melanosomų (odoje atsiranda rusvos dėmelės). Šį procesą paskatina  genetinis polinkis, ir žinoma labiausiai intensyvi saulės ekspozicija. Kiti rizikos veiksniai yra nėštumas, hormoninių preparatų vartojimas (kontraceptikai, pakaitinė terapija, intrauterininiai implantai), fototoksinės reakcijos dėl vaistų ir kosmetikos, skydliaukės ligų ir t.t. Todėl būtinos prevencinės priemonės ir atsakinga elgsena saulėtu sezonu. Kasdieninėse priemonėse būtinai turi būti SPF. Taip pat svarbu laikytis gydytojo rekomendacijų, kai yra gydomos tiek odos, tiek kitos sisteminės ligos, kad išvengti nepageidaujamų reakcijų.

 

  1.     MartiDerm Proteoglicanos SPF, MartiDerm PHOTO-AGE ampulės.

Vasaros metu rekomenduoju moterims naudoti šias priemones: MartiDerm Proteoglicanos SPF, MartiDerm PHOTO-AGE ampules. Kodėl šias ampulės?  

MartiDerm Proteoglicanos SPF – giliai drėkinančios ir stangrinančios ampulės veidui, krūtinės ir plaštakų odai su grynu vitaminu C, proteoglikanais ir SPF 15. Jos skirtos saulėtu sezonu, nes apsaugo nuo UVA ir UVB spindulių. Drėkina, pasižymi priešraukšliniu, antioksidaciniu poveikiu (apsaugo nuo laisvųjų radikalų). Sudėtyje yra 3 proc. proteoglikanų ir 5 proc. gryno vitamino C. Ampulės tinka sausai ir mišriai odai.  

MartiDerm PHOTO-AGE drėkinančios, stangrinančios, antioksidacinės ir atstatomosios ampulės veido odai kasdieniam naudojimui. Suteikia odai švytėjimo ir sumažina raukšlių atsiradimą. Sudėtyje yra 15 proc. vit. C, 3 proc. proteoglikanų, vit. A, E ir F. Ampulių sudėtyje yra atsatomasis ląstelių kompleksas, kuris stimuliuoja endogeninės DNR atsinaujinimo procesus ir kovoja prieš redukcinius procesus, kuriuos sukelia UV spinduliai, to pasekoje oda tampa minkštesnė, skaistesnė, stangresnė, mažėja smulkių raukšlelių kiekis. Ampulės tinkamos visų tipų odai, pigmentinių dėmių prevencijai (po lazerinių procedūrų, po rūgštinių veido pilingų, mikrodermabrazijos, po gimdymo, po aknės gydymo vaistainiais preparatais) ir pigmentacijos sutrikimų gydyme kaip papildoma namų priežiūros linija.

Be ampulių nepamiršti ir kremo, kuris ramintų odos sudirginimus, drėkintų ir atkurtų odos apsauginį barjerą.

  1.     Išvados – vitamino C nauda ir svarba odai šiltuoju metu laiku.

Vitaminas C yra natūralus antioksidantas, turintis daug teigiamų savybių. Laikantis naudojimo instukcijų, puikiausiai tinkamas šalinti fotosenėjimo, hiperpigmentacijos problemas, mažinti audinių uždegimą ir skatinti regeneracijos procesus. Vitaminas C stimuliuoja kolageno sintezę ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo saulėtu sezonu, todėl puikiai tinka ir vasarą.

Panaudota literatūra:

  1.         Krupa Shankar et al., Evidence-Based Treatment for Melasma: Expert Opinion and a ReviewDermatol Ther (Heidelb) published on line:  01 October 2014
  2.         Prof. Habil. dr. Vida Mildažienė OKSIDACINIS STRESAS IR SENĖJIMAS
  3.         Vitamin C in dermatology, Indian Dermatology Online Journal
  4.         www.vvkt.lt
  5.         www.martiderm.com
Scroll To Top

#title#

#price#
×
--> --> -->